Veiligheid

Steppers vallen binnen de wegenverkeerswet onder de voetgangers. Toch is het niet verstandig om op de stoep te gaan rijden, aangezien steppers net zo hard (zo niet harder) dan fietsers rijden. Gebruik de weg daarom alsof je fietser bent. Om veilig deel te nemen aan het verkeer, adviseert de NAF daarnaast het volgende:

Verlichting
Hoewel voetgangers geen verlichting dragen, is het niet verstandig om in het donker zonder licht te rijden. Voor je eigen veiligheid (en die van anderen) is het belangrijk goed zichtbaar te zijn zodra het begint te schemeren. Zorg voor verlichting op je step en trek een reflecterend hesje aan wanneer je in het donker gaat steppen.

Helm
Een helm biedt belangrijke bescherming tijdens het steppen. Een val kan zo gebeuren en ook bij lagere snelheden kunt u vervelend terechtkomen. In wedstrijden is de helm al jaren verplicht. Hoewel een helm bij tourtochten niet verplicht is, raden we toch iedereen aan om een helm te dragen.
Onderstaande foto is een helm na een val met 16 km/h op een recht stuk weg.
helm-campagne-beeld

Rijden in een groep
Wanneer je in een groep stept, is het belangrijk om gedragsregels af te spreken. Spreek met elkaar signalen af om obstakels en gevaar aan te duiden. De gebaren in de afbeelding hieronder zijn voorbeelden van signalen die u kunt gebruiken.

Signalen