Sprintrecords sneuvelden in Ede

De derde wedstrijd in de Kickbike-Cup competitie vond eveneens plaats in het Gelderse Ede. Daar werd gestreden om de Nationale sprinttitels binnen de stepsport. De afwezigheid van uittredende kampioenen Rosanne Reijne en Machiel Steenbergen beloofde in elk geval een tweetal nieuwe kampioenen op te leveren aan het eind van de reeks. Waar de jeugd hun sprints afwerkte in respectievelijk 200 meter en tweemaal 400 meter, deden de volwassenen dat in 200, 400 en 800 meter.

Waar twee honden vechten

Bij de vrouwen tekenden er een tweetal hardrijders present in de personen van Wenda Zuiddam en Fiona Olthof. Zuiddam die dit jaar aan een zeer sterk seizoen bezig is, won tot nu toe elke wedstrijd waar ze startte. Olthof gaf aan specifiek op de sprint te hebben getraind en kan op goeie dagen een serieuze bedreiging zijn voor Zuiddam. Waar de verwachtingen lagen bij dit duo, hoopte ‘outsider’ en meervoudig Nationaal-, Europees en Wereldkampioen Hermien Koers op een plekje op het podium. Dat deze hoop reëel was, bleek al na de eerste sprintmanche waar Koers al een halve seconde voorsprong nam op Olthof en Zuiddam. Deze twee bleken na de tweede sprint genoegen te moeten nemen met het zilver en brons toen ook deze ten prooi viel aan Koers. Zo groot als de overmacht was waarmee Koers haar concurrentes na de derde sprint achterliet, zo klein was het verschil in punten tussen Olthof en Zuiddam. De Twentse Olthof moest met 0,1176 punten verschil haar meerdere erkennen in de uit Rotterdam afkomstige Zuiddam die er met het zilver vandoor ging. Hermien Koers kreeg na jaren van ereplaatsen eindelijk haar Nationale sprinttitel weer terug en mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen.

De Jonge vs. Ringoir

Bij de mannen waren de ogen vooral gericht op Daan de Jonge uit Apeldoorn. Hij sprintte afgelopen jaren meerdere keren naar het zilver en eindigde steevast een plek achter Machiel Steenbergen die dit jaar schitterde door afwezigheid. De Jonge staat te boek als een krachtsprinter die voor dit werk in de wieg is gelegd. De kaper op de kust zou dit jaar Adriaan Ringoir kunnen zijn aangezien hij dit seizoen, net als zijn Rotterdamse teamgenote Zuiddam, elke wedstrijd in zijn voordeel wist te beslissen. Op de kortste afstand was het dan ook de Jonge die met grof vermogen zijn eerste positie in het klassement veilig stelde. Met een grove halve seconde  voorsprong zag hij de 400 meter met vertrouwen tegemoet. Ringoir erkende dat zijn start op de 200 meter weinig met sprinten te maken had en stond voor een serieuze uitdaging in de laatste twee afstanden. Op de 400 meter wist hij zelfs 0,74 seconden voorsprong te pakken op de Jonge, maar doordat de tijden worden teruggerekend naar 100 meter stond hij nog altijd niet bovenaan in de tussenstand. De Jonge legde de lat hoog op de 800 meter met een tijd van 1:25,991 en leek daarmee verzekerd van een titel. Het antwoord van Ringoir was mogelijk nog spectaculairder door met een tijd van 1:23,564 een nieuw Nederlands record te zetten. De 2,4 seconden verschil waren daarnaast ook ruim voldoende voor de kampioenstrui.

Patrick Olthof pakt ook record

Bij de sprints van de junioren mannen werd eveneens hard gereden. Patrick Olthof die dit jaar debuteert in de overall categorie, wist bij de junioren op de 800 meter een nieuw record te vestigen met een snelle tijd van 1:32,968. In aanloop naar het WK steppen dat bij de Oldenzaler in de achtertuin wordt georganiseerd, is dit een mooie weerspiegeling van het vormpijl van de junior.

Volledige uitslag

De volledige uitslag is te vinden in de uitslagensectie van de website.