tourtochten

Stepelfsteden – Bolswarder Step Vereniging

De Stepelfsteden wordt dit jaar voor de 34e maal verreden, traditiegetrouw startend op de 1e Pinksterdag om 00:00 uur. De route volgt die van de op de 2e Pinksterdag te rijden Fietselfsteden, wat betekent dat vanuit Bolsward in twee ronden (in een ‘achtje’ dus) de elf Friese steden worden gerond. De stepafstand is om en nabij 225 km.
Wat maakt de Stepelfsteden bijzonder? Naast het feit dat het een klein maar zeer Fries evenement is (overigens, ook ‘Hollanders’ en andere buitenlanders mogen deelnemen), is meest bijzonder toch wel dat er op steps met 12″ wielen wordt gereden. Wielmaat kinderstep dus. Dat maakt het steppen van de 225 km lange route nog een stukje pittiger… Om het allemaal nog wat aardiger te maken, hebben de echte Friese 12″ steps geen remmen. Geremd wordt met een voet op de grond of met de voetzool tegen de achterband.
Bij het vertrek uit Bolsward zijn er duizenden mensen op de been, en tijdens de nachtelijke route naar Dokkum passeer je zelden een dorp waar geen toeschouwers langs de weg staan. Soms met fakkels en vuurkaarsen. Die enthousiaste belangstelling gaat de hele dag door, tot aan de aankomst weer in Bolsward eind van de middag. Een fantastisch stepevenement dus.

Deelnemen is overigens wel een dingetje. Eerste vereiste is natuurlijk een afstand van 225 km kunnen steppen, tweede is dat op een 12″ stepje (kunnen) doen. Die steps zijn overigens in verhuur beschikbaar. Belangrijkste te nemen drempel is echter de inschrijving. Er zijn maximaal 250 deelnamebewijzen, waarvan een deel op voorhand wordt toegewezen aan regelmatige deelnemers (vijf keer achtereen in de afgelopen vijf jaar). Die genieten voorrang.  Voor de dan nog resterende deelnamebewijzen opent de inschrijving op Nieuwjaarsdag op 00:00 uur – en die was dit jaar om 00:01 uur al zwaar overboekt met meer dan 450 gegadigden. Kortom, inschrijven is voor deze editie niet meer mogelijk, maar gaan kijken, de sfeer opsnuiven en de deelnemers aanmoedigen natuurlijk wel!

Datum
9 juni 2019

Locatie
Bolsward

Website
Bezoek de website